6 estratègies per a mantenir fora de perill la gola tot l'any
- Claudia Condrache
- 10 ene 2019
- 3 Min. de lectura
Com ja vàrem parlar en l'entrada sobre La faringitis i els antibiòtics, per mantenir fora de perill la gola tot l'any és molt millor optar per la prevenció o un tractament de fitoteràpia que ens ajudi a enfortir el sistema immunitari, reduint així el risc de caure malalt.

Però, què podem fer per evitar el dolor de gola? A Salut i Benestar et donem sis estratègies clau per cuidar-se i no patir de mal de coll:
1. Tria els aliments adequats
Cal consumir aliments que ens ajudin a enfortir les nostres defenses naturals. Resulta essencial recórrer a la vitamina C, ja que a més d'una acció anti fatiga, té propietats antioxidants i antivirals. Els aliments que ajuden a evitar mals de coll són principalment els cítrics (llimona, aranja, taronja…), les verdures de color verd (col arrissada, api, espinacs, julivert…) i les fruites (kiwi, litxi, pinya, guaiaba…). Tampoc cal oblidar els pebrots i els tomàquets i combinar-ho amb all i ceba, així com plantes aromàtiques amb propietats antiinfeccioses (farigola, orenga i sajolida, entre altres). Així mateix, aliments rics en zinc com el marisc, el rovell d'ou, els cereals, el pa integral, els bolets, el bròquil… també ajuden a les nostres defenses.
Tanmateix, pel mals de coll cal evitar l'alcohol i els aliments massa àcids, massa picants o massa salats, ja que poden irritar les mucoses.
Menú per a enfortir el nostre organisme:
Hi ha un seguit d’aliments que ens ajudaran a recuperar l'energia després de patir amigdalitis. A Salut i Benestar hem elaborat un menú per enfortir el nostre organisme i protegir-lo:
Primer: Amanida de fulles d'espinacs i bolets shiitake en tires, pipes de gira-sol, avellanes i ametlles. Tot amorosit amb oli de nou i vinagre de poma o suc de llimona.
Segon: Arròs integral bullit en aigua rica en magnesi, amb salsa de tomàquet escalfat a foc, ceba i all. Amaneix tot amb farigola i orenga.
Opció mig-matí o berenar: Amanida de plàtan, kiwi, taronja, albercocs, figues seques, nous i fulles d'herba bona, acompanyada d'una decocció a l'1% de romaní.
2. Renta’t el nas
Primer cal netejar-nos el nas amb un mocador i després rentar-se les fosses nasals amb una ampolla de sèrum fisiològic. Amb nens utilitzarem un aspirador nasal o mocarem el nas del nadó abans de ficar-lo al llit de costat i, a continuació, introduirem el sèrum en la fossa nasal que està a dalt, a base de suaus pressions (5 ml per fossa nasal és suficient). El líquid sortirà per l'altra fossa nasal. Repetirem l'operació canviant de costat i, per a evitar el risc d'otitis, tornarem a sonar el nas del nen molt a poc a poc al final de l'operació de la rentada.
3. Fes servir un humidificador
Bastaria amb col·locar un recipient amb aigua sobre el radiador, però molt millor si usem un difusor de fred on s’hagin afegit 5 gotes d'oli essencial (AE) de ravintsara (Cinnamomum camphora CT cineol) i 5 gotes de AE de llimona (Citrus limonum). La difusió ha de realitzar-se durant 15 minuts en una habitació buida, especialment en el cas dels nens.
4. Pren propóleo
El propóleo ajuda a afavorir la deglució. Si no som al·lèrgics als productes del rusc, és recomanable prendre mel o, millor encara, propóleo. El propóleo és una resina que permet la cicatrització dels arbres i que les abelles cullen per a reparar les parets del rusc i així protegir-les contra gèrmens, fongs, floridures, llevats…
Els nombrosos flavonoides que conté permeten estimular el sistema immunitari i li confereixen importants propietats antisèptiques per a tractar els mals de coll.
5. Hidrata’t amb freqüència
Una mucosa seca augmenta la sensació de cremor; per contra, prendre líquids sovint redueix el risc de tos irritativa i ajuda a eliminar els virus. Optar per infusions amb el suc de mitja llimona calenta i endolcides amb una cullerada sopera de mel, és molt bon remei pel mal de coll. A més, és recomanable beure-les amb palleta per augmentar el contacte amb la gola.
6. Ventila la casa
Especialment a l'hivern. A vegades l'interior de les cases està més contaminat que l'exterior. I per descomptat evitar el fum del tabac, que és molt agressiu i irritant amb la gola.
I recorda que, a Salut i Benestar utilitzem la fitoteràpia tant en la prevenció i en la millora de la qualitat de vida, com en el tractament de les malalties. No dubtis en consultar-nos!
Comments